Compromís amb la transparència

Reconèixer errors propis, el cas de la Tourist info

Per a una regeneració democràtica real, és necessari que els polítics i els partits polítics reconeguem els nostres errors. Sense argúcies, i sense recórrer al desesperant «i tu més».

És el cas de l’oficina de turisme de la platja (la Tourist info). Un edifici que va gestionar la regidoria de Turisme (BLOC-Compromís) durant la legislatura 2007-2011, i que ara, després d’una sentència judicial del TSJ, no ha hagut més remei que enderrocar.

Demanem disculpes i acceptem la responsabilitat dels fets.

A continuació intentem donar la màxima informació sobre el fet, però, perquè no parega que pretenem eludir la nostra responsabilitat, vagen per davant les nostres disculpes. És una mala gestió del nostre partit polític, que llança a perdre 180.000 euros dels contribuents, i per això demanem disculpes a tota la ciutadania d’Oliva. I també demanem disculpes a totes les persones que s’han pogut sentir molestes o perjudicades per la construcció de l’edifici.

La construcció de l’edifici

En juny de 2005 es van reconfigurar dos parcel·les en l’illa on estava l’oficina de turisme. En novembre de 2007 es va aprovar el projecte de construcció, amb un informe favorable de l’arquitecte municipal. L’obra tenia un pressupost de 180.000 euros (50.694 euros de l’Agència Valenciana de Turisme).

A finals del 2008 es va signar el final de l’obra i, després de l’acondicionament dels exteriors de l’edifici, es va inaugurar en la Setmana Santa de 2009.

Transparencia

La sentència de desembre de 2013

Un veí de l’oficina de turisme, després de manifestar la seua disconformitat amb el projecte i d’haver intentat altres mesures (com la recollida de signatures), va acabar interposant un recurs. La primera sentència, de setembre de 2009, va desestimar el recurs del veí. Però en desembre de 2013, en 2a instància, el TSJCV va dictar sentència favorable al veí:

«b) Declarar parcialmente ilegal la construcción materializada en la calle Almirante Roger de Lauria e Islote de Alborán, de la playa de Oliva, debiendo la administración separarla tres metros del linde de poniente, el que da a la parcela del actor, lo que, además, tendrá su reflejo en la calle Islote de Alborán.»

Una sentència que dóna una nova interpretació a la coexistència en una mateixa mançana entre parcel·les amb tipologia d’edificació entre mitgeres i parcel·les amb tipologia d’edificació aïllada. Coexistència que es produeix en molts altres punts del poblat marítim de la platja d’Oliva, com és el cas de la parcel·la on es va construir l’Oficina de Turisme l’any 2008.

Compliment de la sentència

Després d’estudiar detingudament totes les opcions que deixava la sentència, es va arribar a la dolorosa conclusió que l’opció més raonable era la de l’enderroc total de l’edifici. Perquè retranquejar-se 3m de la fita de la parcel·la del demandant, i una distància similar al carrer Illot d’Alboran suposava una greu mutilació de l’edifici, que l’haguera deixat en un estat molt precari i pràcticament inoperatiu. Cal tindre en compte que el retranqueig dels 3m afectava a parts fonamentals de l’estructura de l’edifici: desapareixien 9 dels 13 pilars, l’escala de comunicació amb la planta primera, i els banys; amb la qual cosa la funcionalitat de l’edifici quedava totalment disminuïda, impossibilitant qualsevol tipus d’activitat de pública concurrència.

Per tant, no era una bona opció per als interessos de la ciutat, ja que hauria tingut un cost desproporcionat per a l’escassa funcionalitat que tindria després l’edifici. Per això, després de gestionar tots els permisos i contractes pertinents, finalment s’ha acabat enderrocant l’edifici, com a forma més sensata i econòmica de donar compliment a la sentència.

La més raonable de les opcions era l’enderroc de l’edifici.

Prèviament a l’enderroc es van extraure tots aquells elements de l’edifici (mobles, sanitaris, aparells elèctrics, fusteria, cristalls, etc.) que podien ser reaprofitats en altres dependències municipals en el futur.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s